دم‌آوری قهوه

چگونه با کالیتا قهوه دم کنیم؟

کالیتا جز قهوه سازهای مدرن، پیشرفته و نسل سوم به حساب می آید. به طوری که در مسابقات دم آوری قهوه، یک بخش برای دم کردن قهوه با کالیتا نیز وجود دارد. در این مطلب قصد داریم بیشتر درباره این قهوه ساز و نحوه ی دم کردن قهوه با آن صحبت کنیم.

در مجله قهوه راک، بیشتر بخوانید.

تاریخچه قهوه ساز کالیتا

قهوه ساز کالیتا ساخت کشور ژاپن است و شامل یک کفی صاف و یک فیلتر است و برای تهیه یک قهوه خوشمزه و روزانه بسیار راحت و آسان است. سبک دم آوری با کالیتا بسیار شبیه به V60 است، اما با یک تفاوت اساسی. در کالیتا سه خروجی عصاره گیری وجود دارد و همچنین کفی آن نیز کاملا صاف می باشد. که این ویژگی هرگونه کانالی شدن آب در بستر قهوه را حذف می کند.

چگونه با کالیتا قهوه دم کنیم؟

Kalita-coffee-rock

وسایل مورد نیاز برای دم کردن قهوه با کالیتا:

  • کالیتا
  • فیلتر
  • کِتِل یا کتری قهوه
  • ترازو
  • آب
  • تایمر
  • ماگ یا فنجان سِرو

برای شروع ابتدا بسته به میزان استفاده خود، 15 یا 18 یا 22 گرم قهوه را با درجه آسیاب متوسط آسیاب می کنیم. حدود 225 گرم آب را با درجه حرارت بین 85 درجه تا 96 درجه حرارت می دهیم و بعد از آن که به نقطه ی جوش رسید اندکی صبر کنید تا از حرارت و جوشیدن کمی فاصله بگیرد. در مرحله بعدی فیلتر را باید با آب بشویید تا طعم کاغذ از بین برود.

پس از شست و شوی فیلتر، قهوه ی آسیاب شده را به داخل فیلتر کالیتا می ریزیم و حدود 25 گرم آب نیز اضافه می کنیم و بعد از آن 30 ثانیه صبر می کنیم. در این قسمت آب با قهوه برخورد می کند و اجازه می دهد تا قهوه خیس بخورد و شکوفا شود. بعد از گذشت 30 ثانیه، این بار 75 گرم آب را اضافه کنید.

در این مرحله دوباره 30 ثانیه دیگر منتظر می مانیم و بعد 75 گرم دیگر از آب را اضافه می کنیم و در پایان بعد از گذشت 30 ثانیه ی دیگر، 50 گرم آب اضافه می کنیم تا 225 گرم آب تکمیل شود. مدت زمان کل این پروسه باید در 90 ثانیه انجام شود. زمانی که به این مرحله رسیدیم، منتظر می مانیم تا تمام قطره ها از داخل فیلتر خارج شوند و حالا قهوه ی دم کرده با کالیتا آماده ی نوشیدن است.

نکاتی که باید درباره دم کردن قهوه با کالیتا بدانید

  • در مرحله ی اول آب را حتما گرم کنید و بعد قهوه ساز و فیلتر را با آب بشویید. این کار باعث می شود کالیتا گرم و تمیز شده و آماده دم آوری نیز بشود.
  • حتما دمای آب بین 85 تا 96 درجه باشد. برای اندازه گیری دمای آب از دماسنج استفاده کنید.
  • در مرحله دوم حتما مطمئن شوید که 18 تا 22 گرم قهوه ( 15 گرم هم می تواند باشد ) به صورت کامل داشته باشید.
  • نسبت نرمال و استاندارد قهوه 1 به 15 می باشد. ولی این نسبت می تواند بسته به سلیقه شما کم یا زیاد شود. اگر شما به دنبال طعم قوی تر و یا ضعیف تری در قهوه هستید می توانید این نسبت ها را به سلیقه خودتان تغییر دهید.
  • درجه آسیاب مخصوص این نوع دم آوری درجه متوسط است. فرایند این نوع دم آوری در حدود 4 دقیقه است اگر این مدت زمان طولانی تر شد باید از درجه آسیاب درشت تری استفاده کنید و بالعکس.
  • قهوه ی آسیاب شده را به داخل فیلتری که از قبل خیس کردیم می ریزیم، دقت داشته باشید که بعد از ریختن دان های آسیاب شده به داخل فیلتر، چند ضربه به کالیتا بزنید تا سطح قهوه در آن یکدست شود. چرا که در صورت یکنواخت نبودن سطح قهوه های آسیاب شده، آب به صورت یکنواخت به همه جای قهوه ها نخواهد رسید.
  • بهتر از برای رعایت زمانبندی های 30 ثانیه ای پس از ریختن اب بر روی قهوه از تایمر استفاده کنید.
  • نحوه ی ریختن آب بر روی سطح قهوه بسیار مهم است، اگر مثلا آب در قسمت های مرکزی قهوه به آرامی ریخته نشود، وسط سطح قهوه خالی می شود و قهوه ها به کناره می روند و قهوه به صورت اشتباه عصاره گیری می شود. دقت کنید که ریزش آب باید به صورت یکدست و یکنواخت انجام شود.
  • از ریختن آب در قسمت های کناری خودداری کنید.
  • دقت کنید که کل فرایند در 90 ثانیه انجام شود.
  • عصاره به دست ۀمده را از فیلتر کالیتا خارج کرده و آن را هم می زنیم و کمی بعد قهوه شما آماده سرو است.
  • کالیتا به گونه ای طراحی شده که عصاره قهوه حاصل از آن به صورت غلیظ تر و سنگین تر از آن خارج می شود و نسبت به بقیه گجت های دم آوری قهوه، غلظت قهوه در آن متفاوت است.
  • کالیتا در دو سایز مختلف ساخته و استفاده می شود. سایز 155 و سایز 185. تمام مراحل دم آوری برای هر دو سایز یکسان است اما میزان قهوه و آب در آنها متفاوت است. مثلا در سایز 185 باید از 32 تا 38 گرم قهوه و 400 گرم آب استفاده کرد.

نکته ای که همیشه باید به یاد داشته باشید این است که ؛ در درست کردن قهوه اولویت با سلیقه ی شخصی شما است و می توانید با تغییر دما حالت های مختلف و سلیقه ای را در قهوه ی دم آوری شده به دست آورید . در نهایت این که کار با قهوه ساز کالیتا بسیار راحت و آسان است و اگر طبق مراحل گفته شده پیش بروید ؛ یک قهوه با طعم ایده آل و غلظت مناسبی خواهید داشت.

در کشف و شناخت دنیای قهوه، با قهوه راک همراه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *