دم‌آوری قهوه

چگونه با سایفون قهوه دم کنیم؟

دم کردن قهوه با گجت سایفون می تواند یکی از جذاب ترین روش های دم آوری قهوه باشد. با نگاه اول به سایفون در ذهن ماهیت یک دستگاه بسیار مدرن شکل می گیرد، اما اینطور نیست! قدمت گجت سایفون به قبل از ساخت دستگاه های اسپرسو ساز و فرنچ پرس و غیره می رسد. در ادامه قصد داریم درباره دم کردن قهوه با سایفون و بطور کلی این گجت دم آوری قهوه بیشتر صحبت کنیم.

در مجله قهوه راک، بیشتر بخوانید.

تاریخچه قهوه ساز سایفون

این وسیله یکی از قدیمی ترین گجت های دم آوری قهوه به شمار می آید که در طول تاریخ به صورت های مختلفی مورد تغییر قرار گرفته و شکل ظاهری آن عوض شده است. سایفون در سال 1830 توسط یک فرد آلمانی به نام لوئف طراحی و اختراع شد. این دستگاه توسط افراد مختلفی مورد تغییر و اطلاحات قرار گرفت و با گذشت زمان دم آوری قهوه با سایفون کاهش بسیارزیادی پیدا کرد. تا اینکه با ورود موج سوم قهوه، باعث شد تا دستگاه هایی مانند V60 و فرنچ پرس و سایفون دوباره مورد استفاده و در اوج قرار گیرند.

در کشورهایی مانند تایوان و کره جنوبی، دم آوری قهوه با روش سایفون بسیار مرسوم است و طرفداران بسیار زیادی دارد. به طوری که هر ساله مسابقاتی با نام دم آوری سایفون برگزار می شود. همچنین این دو کشور از تولید کنندگان اصلی این دستگاه در جهان هستند. شرکت های هاریو و یاما، از جمله شرکت های سرآمد در این زمینه هستند.

اجزای تشکیل دهنده قهوه ساز سایفون

قسمت های اصلی تشکیل دهنده سایفون که همیشه ثابت هستند و تغییر نمی کنند عبارتند از:

  • محفظه شیشه ای زیرین
  • محفظه شیشه ای لوله دار
  • پایه نگهدارنده
  • منبع گرمایی
  • فیلتر

محفظه شیشه ای زیرین: این قسمت منبع آب برای دستگاه سایفون به حساب می آید. وظیفه ی نگهداری آب و حرارت دادن به آن را بر عهده دارد و در پایان کار دم آوری، قهوه ی عصاره گیری شده درون آن جمع می شود.

محفظه شیشه ای لوله دار: دومین محفظه ای که بر روی دستگاه قرار می گیرد، محفظه ی شیشه ای لوله دار است که وظیفه آن، نگهداری قهوه آسیاب شده در ابتدای کار می باشد.

پایه نگهدارند: همانطور که از اسم این قسمت مشخص است، پایه ای که محفظه ی زیرین بر روی آن قرار دارد و باعث می شود که از سطح زمین بالاتر باشد و فاصله بگیرد که به آن پایه نگهدارنده می گویند.

منبع گرمایی: قسمت بعدی که در دم اوری قهوه با سایفون به آن احتیاج داریم، منبع گرمایی است که وظیفه ی آن به وجود آوردن حرارت و انتقال آن به محفظه ی شیشه ای زیرین است.

فیلتر: قسمت پایانی، فیلتر می باشد که در انتهای محفظه شیشه ای قسمت بالایی به کمک فنری لبه دار قرار می گیرد.

نحوه ی دم کردن قهوه با سایفون

siphon coffee

تا قبل از سال 2018 دم کردن قهوه به روش سایفون جز دم آوری فیلتر خلا محسوب می شد، اما در بسته بندی جدیدی که توسط SCAA انجام شده، روش دم آوری با سایفون جز دسته بندی غوطه وری قرار گرفته است.

وسایل مورد نیاز برای دم کردن قهوه با سایفون:

  • قهوه
  • آسیاب
  • دماسنج
  • زمان سنج
  • ترازوی دیجیتال ( اِسکیل )
  • گجت سایفون

نکته: مدت زمان لازم برای دم آوری قهوه به روش سافون بین 2 الی 2:30 دقیقه است. قبل از شروع دم آوری باید میزان نسبت آب به قهوه را به وسیله ترازو اندازه گیری کنید. نسبت استاندارد در دم کردن قهوه با سایفون به این گونه است که به ازای هر 18 تا 20 گرم قهوه آسیاب شده تقریبا 300 گرم آب لازم است.

بهترین درجه ی آسیاب قهوه در روش سایفون، درجه ی آسیاب متوسط و متوسط رو به ریز است. ( البته بستگی به رست قهوه نیز دارد.) اگر از فیلتر پارچه ای برای دم آوری با سایفون استفاده می کنید، حتما باید فیلتر را در آب گرم به مدت 5 دقیقه غوطه ور کنید. دم کردن قهوه با سایفون، موضوع پیپیده و سختی نیست و به راحتی می توان قهوه را دم آوری کرد. و از نوشیدن آن بینهایت لذت برد.

پس از آن که وسایل مورد نیاز دم آوری قهوه با سایفون را آماده کردیم، نوبت به نصب محفظه ی زیرین بر روی پایه ی نگهدارنده است. بعد از انجام این کار، پایه و محفظه را بر روی ترازو گذاشته و به آرامی شروع به ریختن آب به داخل محفظه کنید. همزمان با ریختن آب، عدد روی ترازو را چک کنید و مطمئن شوید که میزان آب مورد نیاز قهوه از حد استاندارد عبور نکند. در غیر این صورت قهوه طعم واقعی و مزه ی خود را از دست خواهد داد.

در این مرحله به سراغ قسمت بالایی، یعنی محفظه شیشه ای بالایی می رویم و فیلتر ( کاغذی یا پارچه ای ) را بر روی دهنه ی کار نصب می کنیم. همانطور که گفتیم باید حتما فیلتر پارچه ای را از قبل خیس کنید و برای فیلتر کاغذی نیز باید با عبور دادن آب گرم از آن، طعم کاغذ را خارج کنید. بعد از نصب فیلتر، محفظه ی بالایی را روی محفظه پایینی وصل کنید. این کار را باید به آرامی و بدون فشار به قسمت بالایی انجام دهید.

در مرحله بعدی پس از نصب محفظه، نوبت به منبع گرمایشی و روشن کردن آن می رسد. آب شروع به گرم شدن می کند. با گرم شدن آب ( به خاطر وجود حرارت )، جنبش و حرکت مولکولی آبِ محفظه ی پایینی شروع به حرکت به سمت محفظه ی بالایی می کند و آب انتقال می یابد. پس از این که آب به محفظه ی بالایی انتقال پیدا کرد، لازم است که میزان درجه ی شعله را کاهش دهیم. این نکته را فراموش نکنید که همیشه مقدار کمی از آب درون محفظه ی پایینی باقی خواهد ماند.

برای سریع تر شدن روند دم آوری با سایفون بهتر است که از آب با دمای متوسط رو به بالا استفاده کنید تا دم آوری در سریع ترین زمان ممکن صورت بگیرد. پس از طی کردن تمام این مراحل، نوبت به افزودن قهوه آسیاب شده می رسد. بعد از اینکه آب به دمای 80 الی 90 درجه رسید، قهوه آسیاب شده را درون محفظه ی بالایی بریزد ( جایی که درون آن آب جمع شده است ). پس از آن که قهوه ی آسیاب شده را اضافه کردید، با وسیله ای مناسب مانند قاشق که از جنس بامبو و یا چوبی است استفاده کنید و این ترکیب را با یکدیگر مخلوط کنید.

بعد از ترکیب کردن آب با قهوه، حرارت و شعله را از زیر محفه ی زیرین بیرون بیاورید وصبر کنید تا فرآیند دم کردن قهوه با سایفون کامل شود. پس از آن که حرارت قطع شد، مرحله ی عصاره گیری از قهوه انجام می شود و قهوه از محفظه ی بالایی به محفظه ی پایینی انتقال می یابد. البته این نکته را فراموش نکنید که زمان این انتقال بستگی به میزان آسیاب دان های قهوه که استفاده می کنید نیز دارد و این زمان متغیر است.

زمان استاندارد برای این مرحله با فرض درست بودن درجه آسیاب، یک قیقه است. اگر مدت انتقال بالاتر از حد استاندارد باشد، لازم است که برای دفعات بعدی از درجه آسیاب درشت تری برای این کار استفاده کنید تا قهوه به صورت اصولی دم آوری شود. پس از پایان کار محفظه ی بالایی را جدا کنید و حالا قهوه ی شما آماده سرو کردن می باشد. امیدوارم که از دم آوری قهوه با گجت سایفون لذت کافی را ببرید. حتما بعد از اتمام کار، دستگاه سایفون را با دقت تمیز کنید تا آماده ی دم آوری بعدی باشد.

در نوشتن این مطلب علاوه بر تجربیات و دانش تیم راک، سایت کافی‌مافی کمک گرفته شده.

در کشف و شناخت دنیای قهوه، با قهوه راک همراه باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *