گیاه قهوه

تاریخچه قهوه و بیوگرافی آن در ایران و جهان

تاریخچه قهوه

امروزه قهوه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی‌های جهان است که دارای تاریخچه جالبی است.

تاریخچه قهوه از زمانی آغاز می‌شود که برای اولین‌ بار چوپانی به نام کالدی که در زبان عربی خالد تلفظ می‌شود، در یکی از روزهایی که بزهای خود را به چراگاه برد، با گیاهی روبه‌رو شد که متوجه شد بزهایش بعد از خوردن میوه آن گیاه، انرژی مضاعفی به دست آورده اند و بسیار سرحال شده‌اند.

پیدایش قهوه :

پیدایش قهوه

کشف قهوه برای اولین‌بار توسط چوپانی به اسم کالدی که در زبان عربی خالد تلفظ می‌شود، در یکی از روزها که بزهای خود را به چراگاه برد، با میوه‌ی قهوه مواجه شد. او تصمیم گرفت طعم این میوه جدید را امتحان کند و متوجه شد که انرژی مضاعفی با خوردن آن به دست آورد و بدین شکل در قرن هشتم میلادی، داستان این نوشیدنی پرطرفدار آغاز می‌شود. تا مدتها از این میوه‌ تازه کشف شده در تهیه غذا و انواع سوپ‌ها استفاده می‌شد تا اینکه با ته گرفتن سوپ، شکل استفاده از آن تغییر کرد.

دانه‌ی سبزرنگ قهوه داخل میوه‌ی آن قرار گرفته و در اثر حرارت، برشته شده و به رنگ قهوه‌ای و پس از آن به سیاه تغییر رنگ می‌دهد. البته زمانی که دانه قهوه رنگ سیاه دارد، قهوه سوخته محسوب می‌شود. دانه‌ی قهوه قبل از اینکه به رنگ قهوه‌ای تبدیل شود، صدایی مانند صدای ترکیدن پاپ کورن می‌دهد(به این اتفاق کرک اول-first crack می‌گویند). در این مرحله دانه‌ی قهوه خام، پخته یا برشته می‌شود.

با گذر زمان و شکل‌گیری روش‌های دم‌آوری، قهوه نیز در کنار دم‌نوش‌ها و چای به عنوان نوشیدنی سرو می‌شد. تا مدت‌ها به دلیل انرژی بسیاری که این نوشیدنی در انسان بوجود می‌آورد، مایعی جادویی شناخته می‌شد، اما با پیشرفت‌هایی که در صنعت کشف قهوه رخ داد، متوجه حضور کافئین که دلیل اصلی این انرژی و بالا رفتن ضربان قلب است، شدند.

تاریخچه قهوه در صنعت دستگاه دم‌آوری اولین بار حد فاصل قرن 8 تا 13 ساخته شد که چیزی شبیه به دستگاه دم‌آوری قهوه ترک بود اما متاسفانه اطلاعات دقیقی از اینکه این دستگاه به چه صورت بوده پیدا نشده است. اولین قهوه‌خانه در سال 1530 در دمشق افتتاح شد و اولین قهوه‌خانه در ونیز نیز در سال 1573 افتتاح شد. این روزها قهوه یکی از پرسودترین تجارت‌های دنیا محسوب می‌شود.

تاریخچه قهوه در اروپا :

تاریخچه قهوه در اروپا

قهوه برای اولین‌بار توسط امپراطوری عثمانی به ایتالیا وارد شد. بازرگانان ونیزی در محبوبیت گسترده قهوه در مناطق اروپا نقش به سزایی داشتند. درواقع ونیز، شمال آفریقا و شرق مصر، قهوه را در تجارت خود گنجانده بودند. نوشیدن قهوه در آن زمان به عنوان کالایی ویژه برای افراد ثروتمند معرفی شده بود.

قبل از گسترش قهوه در سراسر جهان و رسیدن آن به ایالات متحده آمریکا، تولید دانه‌های قهوه در اروپا رواج پیدا کرد و با پشتکار شرکت هند شرقی هلند و هند شرقی انگلیس، نوشیدنی‌های کافئین‌دار رواج یافت و همچنین بر تعداد قهوه‌خانه‌ها نیز افزوده شد.

قهوه در ایران :

تاریخچه قهوه در ایران

ایرانیان در سفرهای زیارتی خود به اماکن مذهبی کشورهای مسلمان با قهوه آشنا شدند و آن را با خود به ایران آوردند. درواقع تاریخچه قهوه برای اولین‌بار و قبل از چای در ایران شناخته شد. در زمان حکومت سلسه صفوی، قهوه، به عنوان نوشیدنی روزانه، جایگاه خود را میان مردم پیدا کرد. در ابتدا قهوه نوشیدنی مخصوص بارگاه‌های سلطنتی و افراد حاکم بود. به همین دلیل فضایی در کاخ‌ها تحت عنوان قهوه‌خانه برای نوشیدن قهوه در حکومت صفوی و قاجار ایجاد شد. با گذشت زمان، قهوه‌خانه‌ها در ایران به خارج از محدوده کاخ انتقال یافت. با این اتفاق، قهوه به عنوان یک نوشیدنی، میان مردم عادی نیز رواج پیدا کرد.

در کشف و شناخت دنیای قهوه، با قهوه راک همراه باشید.

نوشته های مشابه

7 دیدگاه در “تاریخچه قهوه و بیوگرافی آن در ایران و جهان

  1. احمد گفت:

    ممنون از مطالب خوبتون🙏🏻

    1. سروش صادقی زاده گفت:

      ما، تیم راک در تلاش هستیم که بهترین مطالب با بالاترین کیفیت را در اختیار کاربران محترم بذاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *