این روزها قهوه برای هر شخص دوست دارِ قهوه، مفهوم خاص خودش را دارد. برخی برای کافئین و انرژی، برخی برای عطر و رایحههای مست کننده قهوه های عربیکا، برخی برای طعم یادهای عجیب قهوههای تخصصی و… قهوه مینوشند. مهم این است که شما از قهوه دلخواه خود لذت ببرید و بدانید ذائقه خود در قهوه چیست.
قهوه را از چندین دیدگاه متفاوت میتوان دسته بندی کرد که به برخی از دستهبندی های مهم آن اشاره میکنیم.
1- قهوه تجاری و تخصصی
به صورت کلی قهوه های تخصصی از امتیاز بالاتری برخوردار هستند و این نوع قهوه ها از عیوب کمتری برخوردار هستند و به دلیل دقت بیشتر در تمامی مراحل از کاشت تا رست و حتی عصاره گیری قیمت بالاتری نیز دارند.قهوههای تجاری، قهوههایی معمولی هستند که در حجم بالاتری تولید میشوند و امتیاز پایین تری دارند اما این به معنی کیفیت پایین قهوه نیست.
2- قهوه تک خاستگاه و ترکیبی
قهوه ها با گونه های مختلف و کشورهای مختلف، داری عطر و طعم و ویژگیهای متفاوتی هستند که با ترکیب کردن انها میتوان طعم های متفاوتتری را بدست اورد. در صورتی که قهوه ها از یک منشا و یک گونه باشند، قهوه را تک خاستگاه می نامیم و در صورتی که قهوه را با قهوه های دیگری ترکیب کنیم همانطور که از اسمش پیداست قهوه های ترکیبی می نامیم که با درصدهای مختلف آنها را ترکیب میکنیم. برای راهنمایی کاملتر و کلیتر، هرچه درصد ربوستا بیشتر باشد قهوه ما تلختر همراه با کافئین بیشتر و غلظت بالاتر و عطر کمتر و هرچه درصد عربیکا بالاتر میزان عطر و طعم یادها بیشتر و کافئین کمتر است.
3- از نظر متد دمآوری
ابزار دمآوری شما چیست؟ جَزوه؟ موکاپات؟ فرنچ پرس؟ یا …
- اگر جَزوه یا به عبارت ساده تر شیرجوشهای ساده دارید روش دمآوری شما ایبریک یا ترک است که اصولا فروشندگان و ارائه دهندگان قهوه، چند ترکیب تُرک آماده دارند. این روش به دلیل اینکه قهوه باید بسیار ریز آسیاب شود،اصولا به صورت آسیاب شده به فروش میرسد.
- اگر موکاپات یا اسپرسو ماشین و یا اسپرسو ساز پمپی دارید ذائقه شما در قهوه خیلی مهم است، چرا که هر نوع قهوهای را میتوان برای این روشها توصیه کرد.
- اگر از دمافزارهای دستی استفاده میکنید مانند: کمکس، وی شصت ، فرنچ پرس ٫ سایفون و… استفاده میکنید اصولا از قهوههای عربیکای تک خاستگاه و قهوههای تخصصی باید استفاده کنید اما بازهم ذائقه شما مطرح است.
4- از نظر تلخی و کافئین
سطحی ترین و ساده ترین نوع دسته بندی و کاربردی ترین راه برای رسیدن به هدف:
اگر تلخی و کافئین قهوه را دوست دارید باید از قهوههای ربوستا یا درصد بالای ربوستا استفاده کنید، اما در اینجا یادآوری میکنیم که قهوههای ربوستا بالا کافئین بالاتری دارد که ممکن است برای افرادی که به کافئین حساس باشند توصیه مناسبی نباشد. و اگر از قهوههایی با تلخی پایین و کافئین کم خوشتان میآید قهوههای عربیکا یا ترکیبهایی با درصد عربیکای میانه به بالا پیشنهاد میشود