دمآوری قهوه به روش موکاپات
موکاپات نمادی از فرهنگ قهوه ایتالیایی و یکی از معروفترین ابزارهای دمآوری قهوه در جهان است. در سال 1933 که وضع اقتصادی در ایتالیا تعریف چندانی نداشته و ناامیدی عمومی در سراسر کشور وجود داشته، قهوهسازی خوشساخت و زیبا به بازار میآید که هم ارزان بوده و هم توانایی شبیهسازی اسپرسوی کافهها را تا حد زیادی داشت. موکاپات به عنوان اسپرسوسازهای اجاقی (روگازی)، عملکردی شبیه دستگاه های اسپرسوساز برقی دارند و با روش عصاره گیری تحت فشار، عصارهگیری قهوه را انجام می دهند.
در مجله قهوه راک، درباره روشهای دمآوری قهوه بیشتر بخوانید.
در ادامه به ساختار این قهوهساز محبوب و طرز تهیه قهوه با موکاپات میپردازیم.
ساختار موکاپات :
طراح این قهوهساز محبوب، لوئیجی د پونتی بوده و آن را برای آلفونسو بیالتی طراحی کرده و این قهوهساز آنچنان محبوب و مشهور میشود که تاکنون بیش از 330 میلیون نمونه از آن ساخته شده است.
در ابتدا بیالتی به مکانیزمی ساده فکر میکند که در آن سطلی درپوشدار که لولهای به آن متصل است روی آتش قرار میگیرد و آب به همراه مواد شوینده درون سطل به جوش میآید و سپس آب به جوش آمده که حالا با مواد شوینده به خوبی ترکیب شده از طریق لولهای به مخزن لباسهای چرک سرازیر میشود و به فکر میافتد که میتوان چنین مکانیزمی را برای دم آوری قهوه نیز استفاده کرد. به این روش که آب در محفظهای روی شعله به جوش بیاید و با فشار از سبدی که دارای قهوه آسیاب شده است عبور کند و در ظرفی دیگر جمع شود که در نهایت تهیه قهوه با موکاپات اختراع شد.
طراحی منحصر به فرد، سهولت در استفاده و دسترسی گسترده به موکاپات، آن را به یک نقطه ورود به قهوه تخصصی تبدیل کرده است.
بیشتر ساختار موکاپات ها از آلومینیوم یا فولاد ضدزنگ ساخته شده و از سه قسمت اصلی تشکیل شدهاند:
یک محفظه پایینی، یک فیلتر (جایی که قهوه آسیاب شده را در آن ریخته میشود ) و یک محفظه جمعآوری بالایی.
مراحل دمآوری قهوه به روش موکاپات (تهیه قهوه با موکاپات):
- برای تهیه قهوه با موکاپات ابتدا با افزودن آب گرم به محفظه پایین شروع کنید. معمولا یک سوپاپ اطمینان در سه چهارم ارتفاع قسمت پایینی محفظه وجود دارد، آب را داخل قسمت پایینی بریزید تا زمانی که قسمت پایینی سوپاپ را لمس کند.
- فیلتر را با مقداری از قهوه آسیاب شده پر کنید تا سبد کاملا پر شود و حالت تپه به خود بگیرد، اما قهوه را تمپ نکنید. پس از آن، فیلتر را در محفظه پایینی قرار دهید و محفظه بالایی را در جای خود محکم کنید.
- موکاپات را روی اجاق گاز خود قرار دهید. در هنگام دم کشیدن، درب ظرف را باز بگذارید تا بتوانید ان را زیر نظر بگیرید.
- هنگام ی که شروع به تولید حباب در نازل بالابی کرد، بلافاصله ان را از روی حرارت بردارید و درب ظرف را ببندید، سپس ان را برای یک دقیقه بگذارید و اجازه دهید کامل دم اوری شود.
در کشف و شناخت دنیای قهوه، با قهوه راک همراه باشید.