مطالب دیگر

لاته آرت چیست؟

latte art rock

لاته آرت به معنای هنر ترکیب شدن شیر و قهوه و به وجود آمدن پَتِرن هایی (طرح) بر روی کاپ قهوه می باشد. الزامی برای این که حتما بر روی کاپ لاته، آرت وجود داشته باشد نیست، چرا که فقط به خاطر اینکه این نوشیدنی طرفداران زیادی پیدا کند و یا از لحاظ بصری زیبا به نظر برسد آرت لاته به وجود آمده است.

در مجله قهوه راک، بیشتر بخوانید.

تاریخچه لاته آرت

لاته از معروف ترین و محبوب ترین نوشیدنی گرم بر پایه اسپرسو است. و در زبان ایتالیایی به معنای شیر است. این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو و شیر قوام گرفته (فوم شیر) تهیه می شود. طرز تهیه لاته بسیار راحت است که در مطلبی در گذشته به آن پرداخته ایم و می توانید با فرنچ پرس نیز آن را در خانه درست کنید.

می توان گفت که ایتالیا منشا این هنر یعنی لاته آرت است. دیوید شومر در سال 1980 لاته آرت را به مردم معرفی کرد و این هنر را در دوره های آموزشی خود آموزش داد. این هنر در دهه های 80 و 90 میلادی در سیاتل آمریکا به طرز چشمگیری رواج پیدا کرد. و لوییچی لوپی نیز تلاش های زیادی برای بالا بردن و ارتقای آرت بر روی قهوه انجام داد.

ایجاد نقش های مختلف بر روی لاته نیازمند ذوق، علاقه و خلاقیت افراد است. شاید این کار در ابتدا سخت به نظر برسد ولی با تمرین کردن و پشتکار زیاد می توانید طرح های زیاد و خوبی را ایجاد کنید.

چگونه لاته آرت بزنیم؟

برای فوم گیری شیر برای لاته آرت و یا به صورت کلی از نازل بخار دستگاه اسپرسو استفاده می شود. نوع دیگری از فوم گیری نیز وجود دارد که بدون نیاز به دستگاه اسپرسو می باشد که به فوم گیری با فرنچ پرس معروف است. که در این روش با زدن شیر درون آن فوم مورد نظر ایجاد می شود و می توان با آن آرت زد.

برای درست کردن لاته باید اسپرسو عصاره گیری شود و سپس شیر قوام داده شده ( قوام دهی به این معناست که کاری کنیم تا هوا به داخل شیر نفوذ کند و فوم را از شیر جدا کند) به کاپ لاته اضافه شود. این هنر در کشورهای مختلف دنیا، به سبکی خاص و به صورت مستقل بزرگ شده و گسترش چیدا کرده است.

آرت برای مدت کوتاهی دوام دارد چرا که ترکیبی از کِرِم و میکروفوم است. کِرِم مخلوطی از روغن قهوه و خود قهوه و میکروفوم (نوع فوم حبابی در شیر است) است. شیر و قهوه نیز به اندازه کافی پایدار نیستند. در نهایت کِرِم از اسپرسو جدا می‌شود و میکروفوم به یک فوم خشک تر و شیر مایع تبدیل می‌شود. هردو پس از چند ثانیه از بین می روند و به همین دلیل است که آرت لاته مدت زیادی دوام نمی آورد.

دو روش برای ایجاد لاته آرت وجود دارد

هنر لاته آرت
  • روش اول : در این روش در زمان اضافه کردن شیر آرت زده و فوم شیر دیرتر حل می شود زیرا این روش بسیار سریع است و به همین دلیل طرح، دوام بیشتری بر روی لاته دارد. با این روش می توان لاته آرت هایی به شکل قلب، رُزتا ( نوعی گل )، تولیپ ساده، گل لاله، عقرب، قو و طرح های زیاد دیگری زد. در این روش از وسیله ای به نام پیچر ( پارچ مخصوص قوام آوردن شیر ) استفاده می شود. پیچر ها در انواع و اندازه های مختلف وجود دارند. قسمتی که شیر از داخل پیچر خارج می شود به صورتی طراحی شده که می توان با استفاده از حرکت پیوسته دست، شیر قوام داده شده را روی قهوه هُل داد و یا به اصطلاح سُر داد.
  • روش دوم : در این روش از وسیله ای نوک تیز مانند شبیه به سوزن برای زدن آرت استفاده می شود. که به این وسیله ابزارآلات یا قلم آرت می گویند. ابزارهای حرفه ای در این زمینه وجود دارد و شما می توانید طرح دلخواه خود را ایجاد کنید. اما در این روش به دلیل اتلاف وقت بیشتری که صرف طراحی روی لاته می شود، فوم خیلی سریع تر از بین می رود و دوام زیادی نخواهد داشت.

نکات مهم در داشتن یک آرت خوب

حجم استاندارد فنجان لاته، 220 تا 250 سی سی است و می توانید از هر نوع قهوه ای که دوست دارید ( چه عربیکا باشد چه ربوستا ) استفاده کنید. برای اینکه آرت بهتر و بافت بهتری داشته باشید بهتر است که از شیر پُرچرب استفاده کنید. از ویژگی های مهم در این هنر تعریف الگو تقارن، کنتراست، براق بودن، و بدون حباب بودن نقش روی کاپ لاته است.

در مجله قهوه راک، درباره تفاوت قهوه عربیکا و ربوستا بیشتر بخوانید.

برای توضیح دقیق تر از ایجاد آرت بر روی لاته می توان به این صورت توضیح داد که تکنیکی است که با ریختن شیر و میکروفوم های شیر درون پیچر و ریختن شیرِ درون پیچر از ارتفاع مشخصی داخل کاپ قهوه و حرکات و جابه جایی پیچر توسط دست و ایجاد پترن و الگو بر روی قهوه به وجود می آید.

انواع پورینگ کردن

  • به صورت چرخشی
  • به صورت حلزونی با سرعت زیاد
  • به صورت خطی
  • و غیره

هر ساله مسابقات زیادی در این راستا برگزار می شود که بهترین ها در آرت زدن در دنیا شناخته شوند و هم سطح رقابت را بالا ببرند. این مسابقات دارای جوایز نیز هست. در این چند سال اخیر باریستاهای آسیایی در مسابقات جهانی بهترین عملکرد را داشته اند.

در آخر باید بگوییم درست است که ظاهر یک لاته و آرت روی آن حائز اهمیت است، ولی محتوا و کیفیت قهوه و طعم نقش مهم تری دارد. چرا که هر دوی این عوامل در کنار هم باعث می شود طعم و خاطره ای به یاد ماندنی در ذهن شما شکل بگیرد.

این مطلب با استفاده از تجربیات باریستاهای تیم راک در این سالها نوشته شده.

در کشف و شناخت دنیای قهوه، با قهوه راک همراه باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *