قهوه گونه های مختلفی دارد و سه گونه ی اصلی آن عبارت است از:
- عربیکا
- ربوستا
- لیبریکا
از این سه گونه، هشت زیرگونه یا نوع های مختلف قهوه وجود دارد که شامل:
- بوربون
- تیپیکا
- کاتوآی
- کاتورا
- پاکاس
- موندونووو
- پاکامارا
- SL28
و ده ها گونه ی دیگر قهوه مانند جاوا، گیشا، پاکامان و…
قصد داریم هر یک از این هشت زیرگونه را در مقالهای جداگانه مورد بررسی قرار دهیم تا هریک از آن ها را بهتر بشناسیم. در این مقاله درباره زیرگونه بوربون صحبت خواهیم کرد.
در مجله قهوه راک، بیشتر بخوانید.
تاریخچه زیرگونه بوربون قهوه
زیرگونه بوربون به شیرین بودنش و دایره طعمی پیچیدهای که دارد معروف است. تاریخچه ی این زیرگونه قهوه به قرن 17 یا 18 میلادی بازمیگردد؛ در اوایل قرن 17 یا 18، تعدادی درخت تیپیکا توسط ماسون های فرانسوی برای اولین بار از یمن به جزیرهی بوربون در موقعیت جغرافیایی اقیانوس هند برده شد. پس از کشت و جهش آنها، اصلاحاتی بر روی این زیرگونه انجام شد.
حاصل این اصلاحات دان های قهوه با عملکرد بالا و شیرینی استثنایی بود. این زیرگونه جز گونهی عربیکا به حساب میآید و طعم یادهای آن شکلاتی ملایم است. در مقایسه با گونههای دیگر این گونه، مقاومت کمی دارد وممکن است به آفات و پوسیدگی دچار شود. بنابراین باید در هنگام انتخاب، با دقت بیشتری بررسی شوند.
این زیرگونه معمولا در کشورهایی مانند
- برزیل
- رواندا
- السالوادور
و سراسر آمریکای مرکزی رشد کرده و پیدا میشود.
چرا باید زیرگونه قهوه بوربون را بشناسیم؟
علت این که چرا باید در مورد زیرگونه قهوهی بوربون بدانید و آن را بشناسید و با قهوهی تیپیکا مشترک است، این است که این گیاه یکی از اولین گونه های قهوه است و باعث به وجود آمدن تعدادی دیگر از انواع قهوهها شده است. تقریبا میتوان گفت که والد تمام قهوههایی که میشناسیم، بوربون است. البته باید اشاره کنیم که نام بوربون هیچگونه ارتباطی با نوشیدنیهای الکی ندارد و نام جزیرهای است که این قهوه از آن سرچشمه میگیرد، که البته الان با نام رئونیون شناخته میشود.
امروزه قهوه بوربون در کشورهای زیر یافت میشود:
- برزیل
- کلمبیا
- کاستاریکا
- السالوادور
- مالاوی
- نیکاراگوئه
- هائیتی
- رواندا
- گواتمالا
- تانزانیا
- جمهوری دومینیکن
- بروندی
- مکزیک
- سوماترا
- پورتوریکو
- استرالیا
همچنین از معروف ترین زیرشاخه های ژنتیکی این زیرگونه قهوه یعنی بوربون میتوان به نامهای زیر اشاره کرد:
- N39
- SL28
- SL34
- Acaia
- Caturra
- Jackson
- Moka/Mocha/Mokka
- Mibirizi
- Tekisik (Tekisic)
- Villa sarchi (Costa Rica)
- Pacas (EI Salvador)
- Pointa Bourbon/Laurina
در نوشتن این مقاله از Coffee Biology Field Glossary و Espresso Coffee The Science of Quality با ترجمه سارا خانی عزیز، مترجم تیم راک کمک گرفته شده است.
در کشف و شناخت دنیای قهوه، با قهوه راک همراه باشید.
2 دیدگاه در “زیرگونه بوربون قهوه چیست و چه ویژگی هایی دارد؟”